respirátor a teploměr

Nejprve musím podotknout, že nejsem lékař. Následující úvahy vycházejí z mé zkušenosti během letního pobytu v několika západoevropských zemích. Opatření proti covidu tam fungovaly i přes léto a byly všude vidět.

Itálie – v solidní restauraci před usazením hosta měří číšník teplotu bezdotykovým teploměrem. Samozřejmostí je, že personál vždy nocí respirátory, aby hostům nenaprskal covid do jídla. Dokonce i v  plážovém baru, kde prodávali jen kávu, občerstvení a zmrzlinu, mi pokaždé změřili teplotu, když jsem si šel z veřejné pláže koupit kávu do baru.

Poučení: bezdotykový teploměr stojí pár stokorun Ve srovnání se ztrátami, které by restaurace utrpěla, pokud by byla zavřená, je to pakatel. Jen někdo (vláda, hejtman) musí nařídit, že se to má dělat všude a bez výjimky. Má to ale ještě jednu výhodu. Měřením teploty se odhalí nemoc, i když nebyl dotyčný na testu. Je to jednoduchá nenákladná metoda a moc člověka neotravuje. Je o dost lepší než plošná uzávěra služeb.

Rakousko – v restauracích musí obsluha nosit respirátory. Hosté se musí prokázat platným covid pasem (očkováním). Pokud ho nemají, tak nejsou obsloužení. Jídlo jim restaurace (v lepším případě) zabalí s sebou. Neočkovaný host musí počkat venku a najíst se doma nebo na odpočívadle (třeba na horách). Hosté se navíc musí v restauraci u stolu nejdříve provést on-line registraci (čas a kontakt), aby se mohlo trasovat mezi nakaženými.

Německo – podobná opatření v restauracích jako v Rakousku a Itálii. Obsluha zásadně v respirátorech a hosté ukazují platný covid pas. Obsluha má povinnost vše kontrolovat. V případě porušení pravidel, hrozí restauraci (i malému stánku na nádraží) pokuta 25 000 Eur. To si potom nikdo nedovolí pravidla porušovat.

Poučeníbez hrozby pokuty se nikdo nic nedodržuje. To platí dvojnásob i u nás.

Holandsko – podobně jako v Česku. Obsluha v restauraci nic nenosí, hosté také ne. Na ulici respirátor nevidět.

Poučení – z Holandska si příklad neberme. Mají tam také hodně nakažených a mrtvých jako u nás. Jsou to zkrátka free Holanďani. Takto se lze chovat v létě, když máme možnost být na zahrádkách, ale ne v zimě, kdy se sedí vevnitř (v restauracích, v práci, na návštěvách u příbuzných atd.). Holandsko bude muset přes zimu také přitvrdit.

Česko – dobrou praxi vidíme u dopravců. Metro, autobusy, vlaky mají jako podmínku přepravy použití respirátoru. Celou dobu (léto, zima) pořád stejně, dokud covidová epidemie neodezní. Je to jednoduché, přehledné a nikdo s tím už nemá problém. Proč tedy respirátory nenosí obsluha v českých restauracích je mi záhadou. Asi si hosté touží přinést z restaurací covid domů.

Jiný příklad ze škol: Žáci ve školách se musí pořád testovat, třídy se často zavírají a ubozí rodiče nevědí, jak se o děti doma mají postarat. Je to drahé, nefunkční a nepraktické. Proč učitelé nemají teploměry, nezměří ráno jednoduše žákům teplotu a ty nemocné nepošlou domů? Má se to dělat i ve školkách při chřipkové epidemii, akorát to nikdo nedodržuje.

Další příklad: na pracovištích se často musí nosit respirátory, pokud například jednají pracovníci z různých oddělení (porady, jednání s dodavateli apod.). Ale při výuce na vysokých školách se respirátory nosit nemusí. Jakoby virus rozlišoval, jestli se jedná o výuku nebo o poradu. Taková blbost a provozuje se i na vysokých školách?

Podobně bychom mohli mluvit i kulturních akcích (divadla, koncerty, muzea, výstavy, sportovní utkání, letiště …) Proč se tam proboha neměří u vchodu teplota a všude se důsledně nenosí respirátory? Loni v zimě když jsme museli nosit, nepropukla ani chřipková epidemie. Copak to veřejnosti nedochází?

Místo levných teploměrů a respirátorů a očkování Babišova (neschopná) vláda utrácí stamiliony za proplácené testy. Chápu. Je to dobrý kšeft pro známé vládních politiků (dodávajících někdy i bez vývěrových řízení), ale takto dobrá vláda nevládne. Přitom docílení potřebných výsledků může být méně nákladné, jen to nesní rozhodovat vláda populistickým způsobem. Před volbami žádná opatření, aby si nepohněvala voliče (ANO, SPD). Místo vysvětlování veřejnosti, proč a jaká opatření se musí udělat, jen mlčení a mlžení na tiskovce.

Doufám, že se nová vláda z chyb Babišovy vlády poučí, nebude vynalézat (české) kolo. Místo toho zvolí dobrou praxi od nás na západ. Něco levného co funguje. Něco o čem bude schopná přesvědčit veřejnost.

__________________________________

A ještě dvě poznámky a závěr.

Na západě jsem se v létě cítil bezpečně. Všichni dodržovali nařízení a byli ohleduplní navzájem. Nikdo s ničím neprudil a každý věděl, co má dělat. Když jsem si nasadil respirátor dobrovolně v místě, kde to ani není požadováno, nikdo se tomu nedivil ani to hloupě nekomentoval …
Na východě jsem letos v létě nebyl. Ale ze zpráv tuším, jak to tam „funguje“. Stačí si přečíst o situaci v dnešním Rusku. Lidé tam umírají po tisících. A zatímco epidemie covidu decimuje neočkované ruské obyvatelstvo, vládce Kremlu je neprodyšně schovaný za zdí svého paláce.

Neočkovaní nechtějí nosit ani respirátory. Přístup k neočkovaným bych změnil. Očkování je sice „jen“ doporučené, ale povinné není – pokud se ale člověk nenechá očkovat, měl by nosit respirátor všude, aby nenakazil ostatní. Neočkovaný člověk se až 4x častěji nakazí a roznáší při tom covid. Takže takové pravidlo není diskriminační, ale je logické. A zkontrolovat se dá snadno. Kdo má covid pas v mobilu (nebo potvrzení papírové) má v určitém případě úlevu od nošení respirátoru. V opačném případě úlevu dostat nemůže, protože během epidemie ohrožuje ostatní (na zdraví i na životě). V takovém případě žádná schovívavost nebo benevolence přece neplatí.

 

 

 

 

 

 

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika